27. syyskuuta 2014

Asuntoa mä metsästän

Katto pään päälle Seoulista. Piece of cake, right? Hah. Hah. Hah.
Ei, en odottanut sen olevan helppoa, mutta kaikenlaista sitä oppii, kun asunnon metsästykseen käy vieraassa kulttuurissa. Olin lukenut eri asumisvaihtoehdoista Koreassa, joten sinällään hirveitä yllätyksiä ei tullut. Paitsi se, että ”key money” on kaikkialla, jos haluat one roomin, missä siis on kaikki – pystyt nukkumaan, oma keittiö, oma kylppäri... Oma kämppä siis.
Sellaisesta minäkin haaveilin, mutta ”key money” oli aivan liian suuri. Ja siis se on eräänlainen talletusraha, mikä on yleensä 5000-10 000 dollaria. Se annetaan vuokrasuhteen alkaessa ja sen saa takaisin vuokrasuhteen lopussa, ellei ole tehnyt hirveitä vahinkoja kämpälle.
One room -vaihtoehdon sain siis toistaiseksi unohtaa ja oikeastaan ainoiksi vaihtoehdoiksi jäivät etsiä joku, joka etsii kämppistä tai goshiwon. Koska halusin kuitenkin omaa rauhaa, totesin, että goshiwon it is.
Goshiwon on pienen pieni huone, mitkä ovat tunnettuja etenkin opiskelijoiden keskuudessa. Jos ahtaan paikan kammoa ei ole (ja on pienellä budjetilla liikkeellä), niin goshiwon voi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Goshiwonissa ei talletusrahoja yleensä ole (jos onkin, niin usein ne ovat pieniä summia), mikä helpottaa kummasti.
Goshiwonejakin on kuitenkin erilaisia. Se tuli todistettua tiistaina, kun lähdettiin korealaisen J:n kanssa goshiwonien metsästykseen. Alussa vastaan tuli aikamoisia... murjuja. Noh, eihän niitä oltu hinnoilla pilattu tietenkään. Noin 150 euroa kuussa. Seinät olivat keltaiset ja lattiassa oli aikamoisia reikiä ja haju oli... Niiiiiin. Paikkojen omistajat myös olivat huolissaan turvallisuudestani, minkä kyllä ymmärsin, kun niissä luukuissa kävin.
Asiat paranivat, kun J surffasi paremmin nettiin ja lähti etsimään koreankielisiltä goshiwon -sivuilta kämppää. Istuttiin kahvilassa, ja J kertoi löydöistään ja minä päätin, laitetaanko listaan vai ei. Suurin osa siellä oli melko uusia kämppiä ja aiiiivan eri luokkaa verrattuna aiempiin. Kuvien perusteella siis. Ne olivat myös hieman kalliimpia – ei paljon, mutta jonkin verran, sillä joissain huoneissa oli myös suihku ja vessakin.

Soiteltiin paikkoja läpi, ja lähdettiin seikkailemaan Seoulin katuja pitkin niitä goshiwoneja etsien. Monta, monta tuntia saatiin koluta niitä läpi. Kaikki olivat kuitenkin todella siistejä ja hienoja ja uusia, eikä minulla ollut siinä suhteen mitään valittamista. Me likes!
Ilta tuli, ja saavuimme vihdoin goshiwoniin, mistä tuli minulle koti. Ainakin toistaiseksi. Täällä oli 3 huonetta vapaana ja otin halvimman itselleni. Täällä huoneessa on suihku, tämä on siisti ja melko uusi. Ja olen ensimmäinen valkoihoinen täällä, minkä takia kämpän esittelijän piti soittaa goshiwonin omistajalle, että onhan ok, että tulen. Ja oli ok. Minullekin se oli ihan ok, sillä hinta oli juuri sellainen, minkä olin asettanut maksimikseni (300€/kk) ja tosiaan goshiwonin kunto oli mielestäni erinomainen ja turvallisuuspuolesta vastasivat lukuisat turvakamerat kaikkialla sekä koodillisia lukkoja oli kaikkialla.
Niin! Ja yleensä goshiwoneissa on tarjolla ilmaista ruokaa keittiössä, ja niin on täällä minullakin. Riisiä löytyy kahdesta eri riisinkeittimestä, kimchiä laatikkokaupalla kylmähyllystä, ramenia pusseittain kuivahyllystä ja kananmunia on kennoittain toisen riisinkeittimen vieressä. Kaiken lisäksi siellä on myös vedenpuhdistin tms., mistä saan kylmää ja kuumaa vettä, eikä tarvitse erikseen ostaa. Oh yeah!

Ei kai siinä muuta sitten - allekirjoitettiin sopimus, mikä ei ollut iso homma, ja sovittiin, että tulen parin päivän päästä torstaina. Tämän jälkeen mentiinkin J:n kanssa syömään, sillä ei oltu syöty mitään ties kuinka moneen tuntiin. Huhhuh!

Söpö roskis löytyy minijääkaapin vierestä.
Mutta! Minulla on siis nyt kämppä, enkä voisi iloisempi ollakaan! Tai no voisin... Jos olisin saanut one roomin, mutta budjetti ei sitä nyt sallinut, no can do. Kyllä täällä goshiwonissa pystyy oikein hyvin elämään, ainakin tässä. Niissä ensimmäisissä, mitä katsottiin... Niissä en olisi pystynyt elämään. Hrrr! Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, täällä on oikein kelpo asustaa. Jee!


Näkymät katolta. Siellä on myös tilaa ripustaa pyykkejä. Pyykinpesukoneet ovat kerrosta alempana.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Missä kaupunginosassa goshiwonisi sijaitsee?

Emma kirjoitti...

No moi! Se sijaitsee Euljiro 4-ga -aseman lähellä, olisikohan se alue nimeltään Jogyo-Dong, ainakin google mapsin mukaan. :D