26. marraskuuta 2014

Deittailukulttuuri Koreassa part1

Ennen kuin tulin Koreaan, oli tiedossani se, että Koreassa ollaan ihan eri levelillä deittailussa kuin Suomessa. Silti se pääsi yllättämään. Se, kuinka erilaista se oikeasti onkaan. Täällä ihan oikeasti vallitsee oma deittailukulttuurinsa, minkälaista en Suomessa koe olevan.
Let's make it clear: Itsehän en siis ole deittaillut ketään ikinä Suomessa. Suhtautumiseni treffeillä käymiseen on melko vakava (en nyt parempaakaan sanaa keksinyt) – jos oikeasti tykkään TOSI paljon jostakusta ja vahvoja tunteita on puolin ja toisin, niin sitten mennään treffeille. Sellaista ihmistä nyt ei vain ole sattunut elämääni mistään putkahtamaan, mutta en ole oikeastaan ikinä ollut niinkään huolissani asiasta. It's gonna happen if it's gonna happen. Enkä koe siinä ajatuksessa olevan mitään kummallista.
Täällä Koreassa ”Onko sinulla poikaystävää?” -on normaalikysymys, kun tavataan joku eli siis kuka tahansa, ensimmäistä kertaa. Olen saanut ihmetystä osakseni, kun olen vastannut, ettei minulla ole poikaystävää. Seuraavaksi minulta kysytään, miksi minulla ei ole poikaystävää. Mihin taas vastaan, että se on outo kysymys – ei ole, kun ei ole. Tämä vastaus saa korealaiset vielä enemmän hämilleen, ja pitää yrittää selittää, että Suomessa on completely fine olla sinkku.
Korealaiset ovat ahkeraa deittailukansaa. Noh, varmasti on poikkeuksiakin, mutta suurin osa korealaisista pitää poika-/tyttöystävän löytämistä must-do:na.
Enkä ihmettele: jokaiselta odotetaan perheen perustamista jossain vaiheessa. Se on se kulttuuri. Poika-/tyttöystävän aktiivinen etsiminen on täysin normaalia. Ja varsin läpinäkyvää.
Eikä tämä minultakaan täysin huomaamatta ole jäänyt. Olenhan jo kerran käynyt puoliksi tietämättäni treffeillä täällä. Tai siis, olisi kai se pitänyt arvata, kun toinen joka ikinen ilta lähetti viestejä: ”Pääsitkö kotiin turvallisesti? Mitä teet nyt? Miten meni päivä? Hengaillaan joskus *silmäniskuhymiö* ?”
Sitten, kun mentiin ”hengailemaan”, tuli paljon kysymyksiä perheestä ja ”näytä kuvia perheestäsi”. Ja kun illallisen jälkeen siirryttiin irkkupubiin, tuli kysymys ”Noh, ootkos hengaillu tämmösissä paikoissa with other guys?” ja se oli hämmentävää, sillä en tiennyt, meinasiko se muita ihmisiä vai miespuolisia henkilöitä vai wooot. En enää edes muista, miten vastasin, haha. Varmaan kiersin sen jotenkin hassusti.
Kysyin sitten miespuoliselta paikalliselta ystävältäni jälkikäteen, olivatko kyseessä hänen mielestään treffit ja vastaus oli kyllä – treffit ne olivat. Anyways, en ole ollut treffityyppiin yhteyksissä sen koommin, vaikka välillä ollaankin törmätty kielikahvilassa (ja kerran eräässä puistossa myöhään perjantai-iltana, missä olin ystävien kanssa liikkeellä) sattumalta, moikattu awkwardisti ja that's it. Ihan mukava tyyppi, mutta not my type. Plus ärsyynnyin hieman siinä vaiheessa, kun näytin jotain kuvaa Suomesta kännykästäni ja toinen repi kännykkäni kädestäni ja alkoi itse selaamaan MINUN kuviani. Excuse me! Vaikkei siellä nyt mitään outoja kuvia olekaan, niin koin, että yksityisyyttäni loukattiin ja se ei tuntunut ollenkaan hyvältä.
Couple Culture on täällä näkyvillä kaikkialla. Kalenterikuukauden 14. päivät ovat lähes poikkeuksetta (huhtikuussa taisi olla Black Day, mikä on sinkkujen oma päivä) jonkinmoinen pariskuntien päivä. Myös joulua vietetään täällä pariskuntien tai ystävien kesken. Yleensä kuitenkin pariskuntien. Juttelin tässä yhtenä päivänä kielikahvilassa eräänkin miespuolisen kanssa, jonka mission oli kuulemma löytää tyttöystävä, jonka kanssa viettää joulu. Öööö okeiiiii. Totesin siihen, että good luck ja onhan sinulla vielä kuukausi aikaa löytää joulun viettokaveri... Huhhuh.
Couple Culture näkyy myös katukuvassa. Minne ikinä menetkin, on yksi pariskunta tuolla, toinen täällä. Käsi kädessä, onnellisen näköisesti kävelemässä. Iso juttu on myös pariskuntien samat vaatetuksetkin. Samat puserot, samat housut tai koko outfit täysin samaa mallistoa! Se on yleistä, ja siihenkin törmää äärettömän usein. Ja täytyy myöntää, että se on ihan söpöä. Varsinkin, kun sitä näkee myös vanhempien pariskuntien päällä. Awwww... Eikun siis...
Ah, ja miten sinkut etsivät puolisoa? There are many ways! Koreassa on esimerkiksi yleistä mennä sokkotreffeille. Se on normaalia, sanoisinko. Välillä vanhemmat saattavat yrittää matchailla lapsiaan toisilleen (ja se on kuulkaas siinä vaiheessa serious business, ja siltä kai odotetaan jo vähintään avioitumisaikeita), välillä kaverit tutustuttavat omiin kavereihinsa. Ja hei – onhan täällä speed datingkin. Myös ”normaalimmin” etsintää on – koulussa, töissä yms. Olen myös sattumoisin huomannut, että kielikahviloistakin tätä salakavalaa etsintää löytää. Joten, voisikin sanoa, että se on kaikkialla.
Niin että kyllä se on aika erilaista tuo deittailukulttuuri täällä kuin Suomessa. I know, I know, tuntuu hieman hölmöltä sanoa näin, kun ei oikein kokemusta ole, mutta kaikki perustuu siihen, mitä olen nähnyt. Ja kuullut. Ja lukenut. Ja onhan minulla se yksi treffikokemus täältä (no... lol).
Olen sitä mieltä, että meikäläisen The One on tuolla jossain, sanokoot kuka mitä vaan. Ja hän tupsahtaa elämääni jossain vaiheessa juuri silloin, kun vähiten sitä odotan. Olen aina ajatellut niin – eikä *kröhöm* niillä kaikilla lapsena katsomillani Disney -prinsessaleffoilla ole ollut mitään tekemistä asian kanssa *kröhöm* . No ehkä vähän.
Tämä postaus on part1, sillä part2 tulee käsittelemään SPEED-DATINGiä Koreassa. Kyllä, meikäläinen on menossa Suomen itsenäisyyspäivänä vähintäänkin lisää itsenäistymään pikadeitteilun merkeissä! Olen menossa sinne toisen suomalaisen tytön kanssa, jonka olen tavannut pari kertaa. Toisella kerralla puhuttiin enemmän ja todettiin, että olisi mielenkiintoista kokea tuo pikadeittailu, mikä on kovaa huutoa korealaisten keskuudessa. Tai ei ehkä ihan kovaa huutoa, mutta siis normaalia. For the science!
Part2 tulee siis käsittelemään meitsin kokemusta speed-datingista in a korean way. Tämä on tosin international speed-dating, mutta luultavasti ajaa saman asian. Luulisin, että se on mielenkiintoinen kokemus, mistä riittänee puhuttavaa pitkäksikin aikaa.
Tästäkin aiheesta voisi puhua pälpättää - tässä tapauksessa kirjoittaa - vaikka kuinka paljon, sillä se on oikeasti tosi mielenkiintoinen aihe. Siis... Koska se vaan on. Ja se on niin iso osa korealaista kulttuuria. Mikä on tosi jees, vaikka välillä pistää silmään vähän liikaakin. Oh well, part2:sta odotellessa!
Kuvatukset googlesta.

Ei kommentteja: