17. tammikuuta 2015

4 months

Enhän minä aktiivisesti laske, mutta aina jokaisen kuun puolivälissä tajuan, että taas on tullut kuukausi täyteen. Eilisen puolella tuli 4 sellaista kuitattua. Joillekin se voi olla vähän ja toisiin ihmisiin verrattuna (niihin, jotka ovat oleilleet tässä maassa vuosia) suorastaan äärettömän vähän, mutta why to compare?
4 kuukautta ovat menneet samaan aikaan käsittämättömän nopeasti ja sitten kuitenkin hitaasti. Aikakäsitys täällä tuntuu jotenkin erilaiselta Suomeen verrattuna. Ehkä siksi, koska elämäkin rullaa täällä eteenpäin aivan erilaisella tavalla? Kyllä kai se rullaati rullaa joka puolella eri tavalla? Joka on kokenut saman – you know what I mean.

4 kuukauden Seoulissa oleilun juhlistamisen vuoksi (siis tämähän on suurikin merkkipäivä hah) päätin naputella random -juttuja, mitä olen täällä oppinut / kokenut tms. Todellakin random -juttuja. Sekaan olen ripotellut ruoka- kuvia, koska...

"Eräs asia, mitä tulen täältä sitten joskus kotimaahan tahi muualle maisemaa vaihtaessani kaipaamaan on THÖ FOOOODzzz ! En edes pysty sanoin kuvailemaan, miten hyvää se on! Ja se on kaikkialla... Koska ravintoloita on kaikkialla. Ulkona syöminen on normaalia ja halpaa verrattuna kotikokkailuun. Totta kai täältä löytyy kalliimpiakin rafloja, mutta halvalla myös pääsee.
Vielä en ole syönyt mitään, mistä en ole pitänyt. Noh, kieltämättä mustekalan lonkerot, jotka vielä kiemurtelevat suussa, ei kuulosta hirveän houkuttelevalta, joten olen sitä ainakin vältellyt – saas nähdä, uskaltaudunko koskaan sitä maistamaan. Mutta no worries, aina voin vedota siihen ”no mut ei kaikki paikallisetkaan siitä tykkää!”
Koska eivät kaikki täällä myöskään tykkää tulisesta ruoasta. Itse kerran söin melkoisen tulista tteokbokkia ja herahtivat ihan kyyneleet silmiin. Muuten tulisuus on ollut ihan ”normitasoa”, vaikka paikallisten kanssa ruokaillessa ovat mokomat varoitelleet kyseisen ruoan olevan ”tosi tulista”. Minä maistan, enkä ymmärrä, mikä siinä on sitten sitä ”tosi tulista”. Hmm..."

"Olen alkanut ajattelemaan automaattisesti olevani 25-vuotias – mitä olenkin Korea-iässä. Aina kun joku täällä kysyy ikää, tulee suustani vastaus 25 kuin apteekin hyllyltä. Tuntuuhan se aikamoiselta harppaukselta, kun vielä olen 23-vee in western age... Mietityttää, miten Suomessa sitten tulen jatkamaan tätä ”iän valehtelua” muiden mielestä. ”Mut oon mä Korea-iässä tän ikänen!” voi aiheuttaa joissakin kummastusta. I'm pretty sure of it."

"Tästä tuli mieleen se, miten iän uteleminen heti ensimmäisellä tapaamisella ei enää kummastuta. Nojoo, ei kai se kummastuttanut alun perinkään, sillä tiesin, kuinka normaalia se on Koreassa. Sama pätee parisuhdekysymyksen kanssa. Aina se tulee vastaan uuden ihmisen kohdatessa. ”Onks sulla poikaystävää?” Sitäkin osaa odottaa. Muutenkin parisuhteista jutustelu on täällä niin yleistä, etten ole varmaan koskaan puhunut aiheesta niin aktiivisesti kuin täällä. Hmm, hieman outoa. Alan itse asiassa välillä hieman kyllästymään siihen aiheeseen."
" ”Sä oot niin kaunis!” Huoh. Tuota lausetta kuulee myös niin paljon, että se tursuaa korvista jo ulos. Don't get me wrong – totta kai on kiva kuulla kohteliaisuuksia, mutta ääääh. Liika on kai aina liikaa. Ja kun tiedän, että tämä kulttuuri on niin ulkonäköpaineinen, niin on hankala ottaa kaunis! -kohteliaisuuksia tosissaan. Täällä on niin paljon kauniita ihmisiä, jotka pukeutuvat niin siististi ja sitten olen minä, joka ei jaksa juurikaan välittää moisesta. Tietysti ulkkarina on erilaista, ja minussa kiehtovat vaalea ihoni, silmän värini ja hiukseni. Olen täällä blondi. Suomessa en.
Se on tosi hämmentävää, ja välillä surullista. Että ulkonäkö tuntuu jyräävän täällä niin paljon. Mutta se ei todellakaan tarkoita, etteikö persoonallisuudella olisi väliä. Kyllä ihmiset täällä kiinnittävät huomiota persoonaan. Hyvinkin paljon. Ja persoonallisuuksista puhutaan paljon. ”Mä tykkään sun persoonallisuudesta, koska oot...” Jne."

"Blondina ulkkarina on saanut totutella valokeilaan. Se seuraa kuin varjo. Ja välillä mietin, tällaistako on julkkiksen elämä? Ei nyt ehkä ihan samanlaista kuitenkaan, mutta toisinaan melkein. Riippuen tilanteesta. Kun koko ravintolan väki kääntyy katsomaan ovesta sisään astuessasi sinua, niin silloin se varmaan on."
"Korealaisten draamojen ja k-popin seuraaminen on vähentynyt huomattavasti. Ja siis tämä on ihan sen takia, että aikaa ei ole samalla tavalla kuin Suomessa oli. Draamojen katselua ikävöin, tällä kertaa katson kahta draamaa. Suomessa saatoin tuijotella seitsemääkin draamaa samaan aikaan – niin että huomaatte nyt varmaan, mitä ajalla tarkoitan! K-popitusta seuraan silloin tällöin, ja edelleen sillä ”jos se on hyvä biisi, mistä tykkään, niin kuuntelen sitä” -periaatteella. Viime aikoina genre on tosin kärsinyt kolauksia, eikä yhtä hyviä kappaleita ole julkaistu, kuin muutama vuosi sitten. Mielestäni."

"Haarukka ja veitsi -yhdistelmä ei tunnu enää oikealta. Puikot tai/ja lusikka ne pitää olla ruokavälineinä!"
"Jos nyt palaisin Suomeen, olisi vastassa vähintäänkin jonkinmoinen kulttuurishokki. Niin ainakin kuvittelisin. Ajatus Suomesta tuntuu niin kaukaiselta, niin kummalliselta. Olen elänyt täällä täysillä, kulttuuriin uppoutuen, että Suomi herättää tällä hetkellä mielessä haikeuden tunteen. Haikeuden siksi, että jos nyt joutuisin sinne... Ajatuskin siitä saa mielen itkemään. Korea on se paikka, missä minun pitää olla nyt – I'm sure of it."

Ei kommentteja: